kvnw nieuw met datum2

Wijn en gezondheid

Bij maximaal één glas bier, wijn of sterke drank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben. Zo blijkt uit jarenlang internationaal onderzoek dat er bij deze hoeveelheden een lager risico is op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en mogelijk dementie.

Aan de andere kant is er vanaf één glas per dag voor vrouwen een verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Al deze positieve en negatieve effecten bij elkaar opgeteld, laten een verlaagd risico op voortijdig overlijden zien bij matige alcoholconsumptie en een verhoogd risico bij overmatige consumptie; de zogenaamde J-curve. Deze curve is voor mannen en vrouwen anders. Het risico voor vrouwen die tot twee glazen per dag en voor mannen die tot vier glazen per dag drinken is lager dan dat van mensen die niet drinken. Tot deze hoeveelheid per dag kan je spreken van netto gezondheidswinst.

De meeste landen bouwen in hun alcoholrichtlijn een veiligheidsmarge in en zeggen daarom dat verantwoorde alcoholconsumptie maximaal twee glazen per dag is voor mannen en maximaal een voor vrouwen.

Meer infomatie over alcohol & gezondheid? Download hieronder de factsheet van STIVA over dit onderwerp.