kvnw nieuw met datum2

Ervaringen van KVNW Register Wijnhandelaren

 

Regina Meij is de eigenaar van Imperial Wijnkoperij, een bedrijf met Oostenrijkse en Hongaarse wijnen. Meij is inmiddels alweer 21 jaar actief én geregistreerd als Register Wijnhandelaar. Wat dat precies inhoudt en waarom het zoveel voordelen biedt? Meij vertelt.

“Voor mij is het heel belangrijk om Register Wijnhandelaar bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren te zijn, omdat ik daarmee de professionaliteit van mijn bedrijf kan laten zien. We merken dat het steeds belangrijker is voor veel klanten dat bedrijven gecertificeerd zijn; het feit dat wij als wijnhandel kunnen laten zien dat we register wijnhandelaar zijn, helpt ons deze klanten ook echt binnen te halen.”

“En het is niet alleen handig om klanten binnen te halen, maar ook voor je communicatie met de wijnboeren. Een voorbeeldje: je hebt vaak te maken met etiketteringsregels. Het is heel goed om daar zelf van op de hoogte te zijn, zodat je de wijnboeren kan helpen met wat er allemaal verplicht is om op een etiket te zetten. En er is natuurlijk nog veel meer regelgeving waar je mee te maken hebt, zowel Europees als Nederlands. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn en te blijven.”

Anderhalve dag werk

“Om het certificaat te behalen hebben we vooral onze procedures goed moeten opschrijven. Daar zagen we eerst best tegenop, maar het bleek uiteindelijk dat we al heel veel goed geregeld hadden en goede procedures hadden. Om het certificaat te behalen zijn we uiteindelijk anderhalve dag bezig geweest. Als je het goed geregeld hebt valt het dus hartstikke mee.”

’’Ik kan het iedere wijnhandelaar aanraden om Register Wijnhandelaar te worden. Vooral het moment van keuring iedere drie jaar is toch weer een moment om je eigen bedrijf een spiegel voor te houden. Een moment om alles weer een keer goed scherp te stellen.”

 

 

Marcel van Twist is werkzaam bij Anfors wijnen, importeur van Italiaanse en Spaanse kwaliteitswijnen voor de gastronomie in Nederland.  Een aantal jaar geleden besloot Anfors verder te professionaliseren en zich aan te sluiten bij de KVNW. Wat dat precies inhoudt en waarom het zoveel voordelen biedt? Twist vertelt.

“Een aantal jaar geleden wilden we nog wat extra stappen maken op het gebied van professionaliteit, onder meer door ons aan te sluiten bij de KVNW. Als serieuze importeur denk je dat je alles helemaal goed geregeld hebt, en dat heb je ook vaak wel, maar dan wordt je toch nog op een paar verbeterpuntjes gewezen door de KVNW. Maar als je dat eenmaal verbeterd hebt, ben je binnen. Voor ons is het keurmerk echt een bekroning geweest op de stappen die wij hebben gezet.”

“De bedrijven met het keurmerk van de KVNW onderscheiden zich ten opzichte van andere importeurs door het feit dat niet alleen wij aan allerlei normen en waarden moeten voldoen, maar ook onze leveranciers. Neem bijvoorbeeld een producent uit Gerez, die heeft een aantal punten waar hij aan moet voldoen voordat hij met ons mag werken. Dat kan bijvoorbeeld de herkomstbepaling van de druiven zijn, of de traceerbaarheid van de lotnummers in de logistiek en productie.”

Langetermijnrelaties

“Wij hebben goede contacten met al onze leveranciers. We doen in principe geen zaken met bedrijven die we niet hebben bezocht. We willen altijd eerst het bedrijf bezoeken en zien hoe het er daar aan toe gaat: of het hygiënisch is, of de arbeidsomstandigheden goed zijn en of het leuke mensen zijn. We gaan langetermijnrelaties aan, dus het moet ook een beetje klikken.”

“Ik kan het KVNW keurmerk zeer aanbevelen aan andere importeurs. Het laat zien dat je een professionele importeur bent. Daarnaast word je door de KVNW iedere drie jaar volledig op de hoogte gehouden met betrekking tot alle nieuwe wetgeving en regels die er gelden.”

 

Henk Bart is eigenaar van wijnimport J. Bart, een familiebedrijf in Noord-Holland. Wijnimport J. Bart noemt zich met trots KVNW Register Wijnhandelaar. Wat dat precies inhoudt en waarom het zoveel voordelen biedt? Bart vertelt.

“Het grote voordeel van KVNW Register Wijnhandelaar zijn is dat je kunt voorkomen dat je met heel veel vragen heel veel tijd kwijt bent. Ons bedrijf levert voornamelijk aan de horeca. Wij werken met in totaal 45 mensen en hebben het gehele proces in eigen handen. Tijdens een inkoopproces kunnen wij door het keurmerk al heel veel vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld op het gebied van formaliteiten en wetgeving. Al deze punten zijn allemaal al gewaarborgd en gecheckt.”

“Aan de verkoopzijde is dat precies hetzelfde. Wij hebben veel klanten die bijvoorbeeld een green key willen, of ze willen weten hoe je met de douane omgaat, hoe je met klachten omgaat, financieel geregeld bent, enzovoorts. Dit hebben wij door middel van het keurmerk al gewaarborgd.”

“Als onze negen wijnadviseurs bij klanten komen om uit te leggen hoe ons bedrijf werkt, heeft het verhaal over het Register Wijnhandelaar-zijn al zoveel waarde, dat ze eigenlijk al een groot gedeelte gewonnen hebben. We kunnen met een simpele overhandiging van het certificaat aantonen dat we een degelijk, sociaal en mooi bedrijf zijn.”

Geen moeilijke opgave

“Om het keurmerk te behalen hoef je eigenlijk niet zoveel moeilijke dingen te doen. Je omschrijft eerst alle dagelijkse werkzaamheden die in het wijnbedrijf voorkomen. Vervolgens krijg je een audit; tijdens die audit stellen ze je nog een aantal specifieke vragen.  Op die vragen moet je uiteraard een antwoord hebben, je bedrijf moet aan die eisen voldoen. Als dit allemaal is afgehandeld, ben je Register Wijnhandelaar van de KVNW.”

“Ik wil het Keurmerk heel graag aanbevelen bij onze collega-wijnhandelaren. Het scheelt je namelijk heel veel papieren rompslomp, daarnaast toont het jouw deskundigheid en respect voor het wijnvak. Wij zijn enorm trots als bedrijf dat we dit keurmerk mogen uitdragen.”

 

Sander Salburg is verbonden aan wijnkoperij de Hermitage in Amsterdam. Inmiddels is de wijnkoperij al meer dan een jaar KVNW Register Wijnhandelaar. Wat dat precies inhoudt en waarom het zoveel voordelen biedt? Salburg vertelt.

“Het belangrijkste voordeel van KVNW Register Wijnhandelaar zijn is voor ons simpelweg: uitstraling. Het uitstralen van kwaliteit. We vinden het belangrijk om onderscheidend te zijn en ons te positioneren op de markt. Met dank aan het keurmerk hebben we meer focus op waar je als bedrijf aan moet voldoen qua personeel, arbeidsomstandigheden, het goed georganiseerd hebben van stromen van in- en verkoop. We weten nu ook nog beter waar onze importeurs aan moeten voldoen: bijvoorbeeld op het gebied van transport, maar ook wat er op een etiket behoort te staan.”

“We zijn trots op ons keurmerk en stralen dit ook uit: het staat op onze bussen, het certificaat hangt in de winkel en we plakken stickers op tasjes waarmee we verkochte wijnflessen inpakken.”

Keurmerk behalen

“Een van de dingen die ik heb gedaan om het keurmerk te behalen, was de cursus Bedrijfshulpverlening. Die wilde ik eigenlijk al heel lang een keer volgen, dus voor mij was dit een mooie bijkomstigheid. Heel fijn om te weten dat, mocht er iemand medisch in nood zitten, je kunt helpen. Ik vind dat heel waardevol.”

“Aan het einde van de rit komt er een officiële audit. Dat is een toetsing van alle zaken waar je aan moet voldoen; het hele bedrijf wordt beoordeeld op een aantal stappen die het heeft doorgemaakt. Als je dit behaalt, word je uitgeroepen tot KVNW Register Wijnhandelaar. Ik raad iedereen dit traject aan, want voor ons is het van enorme waarde geweest. We zijn nu al meer dan een jaar KVNW Register Wijnhandelaar naar grote tevredenheid.”