kvnw nieuw met datum2

De medailles en ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022 zijn zondag 11 september uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Amerongen. Wijnprofessional en presentatrice Janna Rijpma maakte bekend dat de ereprijs voor Beste Wijngaardenier van de Wijnkeuring 2022 dit jaar gaat naar Wijngaard Hof van Twente, Betuws Wijndomein en Wijngaard Hesselink.

Naast de ereprijs voor de beste wijngaardeniers van deze keuring, werden ook de beste wijngaardeniers van afgelopen drie wijnkeuringen bekendgemaakt. Die onderscheiding is voor Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink en Wijngaard St. Martinus. Zij behaalden de afgelopen drie jaar de hoogste scores voor hun drie beste wijnen. Deze wijnen moeten gemaakt zijn van witte en blauwe druiven om aan te tonen dat de betreffende wijnmaker een allround wijngaardenier is.

Bijna zestig wijnmakers uit Nederland en België hebben samen 238 wijnen ingezonden voor de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022. De bekendmaking en uitreiking van de (ere)medailles van de keuring vindt zondag 11 september plaats in Kasteel Amerongen. De presentatie is in handen van wijnschrijver en gastro-entrainer Janna Rijpma.

September is traditiegetrouw dé wijnmaand in Nederland. Vlak voordat de oogst begint, maakt Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Amerongen. Voor de keuring van dit jaar zijn er in totaal 238 wijnen ingezonden. De wijnen zijn afkomstig van 58 verschillende wijngaarden, waarvan zeventien Belgische bedrijven.

"Veel meer dan een kleur": BOB-roséwijnen uit de Provence en Valtènesi lanceren een gezamenlijke Europese campagne in drie landen.

Het CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence) en het Consorzio Valtènesi bundelen hun krachten en lanceren een doelgerichte Europese campagne van drie jaar (2022-2024) in Nederland, België en Duitsland. Het doel van deze campagne is om wijnprofessionals en consumenten – vooral de groep van de millennials – te informeren over de voordelen van roséwijnen met een Europees kwaliteitslabel.

Veel droogte, hoge temperaturen en zelfs extreme hitte. Wijnjaar 2022 is compleet anders dan vorig seizoen. Tot nu toe zijn de wijnboeren tevreden, ondanks dat sommige druiven zonnebrandschade hebben opgelopen door de hitte. Op veel plekken is inmiddels ook al de véraison (verkleuring) van de druiven begonnen.

Na een paar warme zomers was 2021 relatief koud en nat. De bloei in de wijngaard kwam pas laat op gang en veel wijnboeren hadden last van valse meeldauw. Dankzij de nodige zonuren in september konden de druiven toch nog wat rijpen en was de opbrengst uiteindelijk maar iets lager dan een jaar eerder. Dit jaar zijn de weersomstandigheden tijdens de groeiperiode een stuk gunstiger. Hoge temperaturen en veel zonuren (zie bijlage 1 en 2) zorgen voor een snellere groei dan normaal. 


Simon Crone heeft de voorzittershamer overgedragen. Vanaf de oprichting van de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten in 2016 heeft hij het voorzitterschap kundig en met veel enthousiasme vervuld. Gezien zijn leeftijd wordt het tijd dat hij het wat rustiger aan gaat doen.

Op de algemene ledenvergadering is Bram van Iterson (60) gekozen als voorzitter van de VNWP. Bram is jurist met veel bestuurlijke ervaring, werkzaam bij de Hogeschool Utrecht. Zijn wijnbouwkennis gaat nu nog niet veel verder dan vrijwilligerswerk in een wijngaard, maar hij is bereid zich in deze materie te verdiepen.
 
Simon blijft zich binnen de vereniging inzetten voor onderwerpen op het gebied van gewasbescherming en regelgeving.
 
Bron: VNWP

De VNWP is geassocieerd lid van de KVNW. 

Niet alleen de tekorten aan personeel hebben een recordhoogte bereikt in Nederland, ook steeds meer ondernemers ervaren problemen door een gebrek aan materialen en productiemiddelen. Inmiddels loopt één op de vijf ondernemers hier tegen aan zo blijkt uit de nieuwe conjunctuurenquête (COEN) van VNO-NCW en MKB-Nederland met het CBS en partners die vandaag verschijnt.

Oorlog en verstoorde ketens
Een belangrijke verklaring voor de tekorten aan materialen zit hem in de wereldwijd verstoorde handelsketens als gevolg van de oorlog in Oekraïne en door bijvoorbeeld het zero-covid beleid in China met nieuwe lockdowns. Ondertussen kampen alle sectoren hierdoor met tekorten aan productiemiddelen, met grote uitschieters in de autohandel (36%), industrie (34), groothandel (28%), bouwnijverheid (23%).Gemiddeld ervaart 19% van de ondernemers nu problemen met tekorten aan materialen. De problematiek speelt met tal van grondstoffen, zoals graan, glas en vele andere grondstoffen.Met hun leden en de overheid bewaken VNO-NCW en MKB-Nederland de situatie van dag tot dag om te zien of geen vitale processen in de knel komen.