kvnw nieuw met datum2

Op grond van de nieuwe EU verordening 2021/2117 moeten uiterlijk vanaf 8 december 2023 alle nieuwe etiketten informatie over de gebruikte ingrediënten en de voedingswaarde bevatten. Flessen (en andere verpakkingen) die vóór deze datum geëtiketteerd zijn en nog geen ingrediënten- en voedingswaardedeclaratie bevatten mogen nog verkocht worden zolang de voorraad strekt.

QR code
De nieuwe verordening maakt het mogelijk om voor de vermelding van ingrediënten en voedingswaarden, met uitzondering van de allergenen en energiewaarde, gebruik te maken van een QR code op het etiket.  De vermelding van allergenen en energiewaarde moet altijd op het etiket.

Het gebruik van een QR code heeft als voordeel dat de informatie voor consumenten in meerdere talen beschikbaar is zodat men het voor- en achteretiket niet ingrijpend hoeft aan te passen en dat eventuele fouten in de informatie zeer eenvoudig kunnen worden gecorrigeerd.

De Rechtbank Rotterdam heeft woensdag jl. uitspraak gedaan in het proefproces dat is gevoerd door de KVNW tegen het besluit van de staatssecretaris van VWS (feitelijk de NVWA) om een van onze leden een boete op te leggen van 1360 euro voor het overtreden van de regel in het Alcoholbesluit dat niet meer dan 25% korting mag worden gegeven op alcoholhoudende drank.

De rechter heeft het beroep gegrond verklaard en het bestreden besluit is vernietigd voor wat betreft de hoogte van de opgelegde boete.

Kort gezegd oordeelt de rechtbank dat wel sprake is van een overtreding (van artikel 2a lid 1 Alcoholwet), maar dat de boete niet evenredig is. De staatssecretaris had aanleiding moeten zien om de hoogte van de boete nader te differentiëren. De rechtbank vindt het Alcoholbesluit in zoverre onredelijk. De staatssecretaris moet een stelsel maken dat voldoende is gedifferentieerd naar de omstandigheden waaronder de overtreding heeft plaatsgevonden en de mate van verwijtbaarheid van de overtreder. De uitspraak heeft dus grote gevolgen voor het ministerie van VWS.

Deze week heeft de KVNW de goedkeuring ontvangen van het Afvalfonds Verpakkingen voor het rekenmodel 2023 ten behoeve van de aangifte bij het Afvalfonds Verpakkingen. 

Het glasgewicht stijgt in 2023 doordat wordt uitgegaan van het werkelijke glasgewicht, in voorgaande jaren werden ook de drankenkartons meegenomen in het glasgewicht. De drankenkartons en bag-in-box t/m 3 liter worden nu aangemerkt als SUP-verpakkingen en dienen apart te worden opgegeven. De meest voorkomende formaten (drankenkartons van 1 en 1,5 liter en Bag-in-Box van 2, 2,5 en 3 liter) vindt u terug in het rekenmodel van de KVNW.

De tarieven voor 2023 van het Afvalfonds zijn gewijzigd ten opzichte van 2022. Daarnaast vinden er in 2023 grote wijzigingen plaats in de aangifte met betrekking tot drankenkartons en bag-in-box verpakkingen. 

Vereenvoudigde regeling (KVNW formule)

De 21e editie van Wine Professional werd zondag 8 januari feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Henrico van Lammeren (Vinites en vice-voorzitter KVNW), Kariem Hamed (Le Vineur) en Arend Jans (ROC van Amsterdam). 

De awards werden uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in de Raadzaal van Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door Z.E. de heer François Alabrune, Ambassadeur van Frankrijk.

De medailles en ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022 zijn zondag 11 september uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Amerongen. Wijnprofessional en presentatrice Janna Rijpma maakte bekend dat de ereprijs voor Beste Wijngaardenier van de Wijnkeuring 2022 dit jaar gaat naar Wijngaard Hof van Twente, Betuws Wijndomein en Wijngaard Hesselink.

Naast de ereprijs voor de beste wijngaardeniers van deze keuring, werden ook de beste wijngaardeniers van afgelopen drie wijnkeuringen bekendgemaakt. Die onderscheiding is voor Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink en Wijngaard St. Martinus. Zij behaalden de afgelopen drie jaar de hoogste scores voor hun drie beste wijnen. Deze wijnen moeten gemaakt zijn van witte en blauwe druiven om aan te tonen dat de betreffende wijnmaker een allround wijngaardenier is.

Bijna zestig wijnmakers uit Nederland en België hebben samen 238 wijnen ingezonden voor de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022. De bekendmaking en uitreiking van de (ere)medailles van de keuring vindt zondag 11 september plaats in Kasteel Amerongen. De presentatie is in handen van wijnschrijver en gastro-entrainer Janna Rijpma.

September is traditiegetrouw dé wijnmaand in Nederland. Vlak voordat de oogst begint, maakt Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Amerongen. Voor de keuring van dit jaar zijn er in totaal 238 wijnen ingezonden. De wijnen zijn afkomstig van 58 verschillende wijngaarden, waarvan zeventien Belgische bedrijven.