kvnw nieuw met datum2
0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Naar verwachting komt de Tweede Kamer na het zomerreces gauw bijeen om te debatteren over alcohol-gerelateerde onderwerpen. Zo staat de behandeling van de wijziging van de Drank- en Horecawet gepland voor de eerste week (1, 2 of 3 september). Ook een schriftelijke bespreking van de Wet regulering mengformules van Ziengs (VVD) wordt mogelijk na augustus ingepland. KVNW volgt beide wetsvoorstellen op de voet.

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Steeds meer Nederlanders houden het bij maximaal één glas alcohol per dag. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor van het CBS, RIVM en het Trimbos Instituut. In 2019 hield 41 procent van de Nederlanders zich aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Die adviseert om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Vijf jaar eerder, in 2014, hield 37,5 procent zich aan dit voorschrift. Uit de cijfers blijkt dat 50-plussers zich het meest houden aan het advies. Jongvolwassen het minst vaak.

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Nederlandse wijnhandelaren hebben afgelopen maanden tal van initiatieven ontplooid om de getroffen horeca ondersteuning te bieden. Naast dat KVNW partner is van het platform #helpdehoreca hebben veel aangesloten wijnimporteurs eigen acties op touw gezet. Denk daarbij aan het gratis beschikbaar stellen van consumentenonderzoek, het geven van kortingen en andere doneeracties. Ook boden veel bedrijven de mogelijkheid van een uitstel van betaling. Voor veel wijnhandelaren is de horeca een belangrijke afzetmarkt: naar schatting wordt zo’n één derde van alle alcoholhoudende dranken in o.a. restaurants en cafés verkocht.

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Nederlanders drinken minder alcohol en schenken steeds vaker een alcoholvrij alternatief in. Het aanbod van 0.0-dranken in supermarkten, slijterijen en restaurants stijgt flink. Naast alcoholvrije wijnen, waaruit alcohol is onttrokken, zijn ook andere alternatieven voor wijn in opkomst. Denk daarbij aan koud gebrouwen thee en hoogwaardige vruchtensappen. ‘Wie een alcoholvrije chardonnay drinkt, vergelijkt het gauw met een alcoholhoudende’, zegt Henrico van Lammeren van wijnimporteur Vinites. ‘Dat valt vaak tegen. Met een mooi sap gebeurt dat niet.’

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – De drie grootste wijnproducenten ter wereld, Italië, Frankrijk en Spanje, worden hard geraakt door de coronacrisis. Doordat vrijwel overal de horeca is gesloten en transport is ontregeld, is de Europese wijnbranche in flinke problemen terecht gekomen. Naar schatting liggen één miljard flessen onverkocht in de wijnkelders. In Frankrijk wordt gesproken van een omzetverlies van 90 procent. Ook Nederlandse wijnhandelaren lopen tegen problemen aan. Niet alleen restaurants en cafés gingen dicht, maar ook de grenzen. Zo waren er logistieke problemen met de import van wijn uit Zuid-Afrika en Noord-Italië.

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG – Voor Nederlandse wijngaardeniers valt door de sluiting van de horeca het belangrijkste afzetkanaal weg. Naar schatting wordt jaarlijks de helft van de ongeveer één miljoen Nederlandse flessen verkocht aan hotels, restaurants en cafés. Ook Arina van Leenen, mede-eigenaar van het wijnlandgoed Betuws Wijndomein, merkt de gevolgen van de coronacrisis. ‘Binnen één dag lag een groot deel van ons werk stil: bestellingen, reserveringen en evenementen. Alles werd geannuleerd.’ Tegelijkertijd is ze er niet bij de pakken neer gaan zitten. Zo nodigde het wijnlandgoed sommeliers uit om langs te komen om kennis op te doen.