kvnw nieuw met datum2

Brussels, 11 July 2025 – The Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) has learned with concern that wine and aromatized wines may be left out of the EU trade offer currently being negotiated in the context of a broader agreement with the U.S. administration.

“We are deeply concerned about the potential exclusion of wine from the list of sensitive goods included in the deal package.” said Marzia Varvaglione, President of CEEV. “The European wine sector is already navigating an extremely difficult period and the definitive establishment of an ad valorem tariff would only amplify this crisis and hurt thousands of wineries and grape growers across the EU. We therefore call on the European Commission to ensure that wine and aromatized wine products remain an integral part of the negotiation package with the U.S. administration.”

The United States of America remains the largest export destination for EU wines, representing 27% of EU wine exports in value and 21% in volume. The US wine market is fundamental for the economic sustainability of the EU wine sector and the rural communities it sustains.

Woensdag 21 mei jl. ontving Bart Vunderink het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied.

De diploma-uitreiking vond plaats in Huis van Marle in Deventer.

Tijdens de bijeenkomst verdedigde Bart Vunderink zijn scriptie ten overstaan van de examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche.

Naast de examencommissie was ook de heer Bart de Vries Weinakademiker en autoriteit op het gebied van Oostenrijkse wijn, uitgenodigd om als prominent aanwezig te zijn en om vragen te stellen over de scriptie.

De titel van de scriptie van Bart Vunderink luidt: “Heeft een landelijke wijngaardclassificatie in Oostenrijk kans van slagen?”

In 2019 organiseerde de KVNW het eerste Wijnperspectief-symposium. Zes jaar later maken we de balans op: waar staat de sector nu, en welke kansen en uitdagingen liggen er in het verschiet? Graag nodigen wij u van harte uit voor het nieuwe symposium met o.a. Dr. Klaas Dijkhoff als gastspreker.

Het symposium vindt plaats op donderdag 22 mei a.s. in theater de PHIL, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem.

Wijngaardenier en bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) Simon Crone heeft vrijdag 25 april een lintje ontvangen. De burgemeester van Rhenen, Géran Kaai, heeft hem tijdens een officiële ceremonie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Simon Crone was jarenlang voorzitter van de VNWP en is sinds 2022 nog altijd bestuurslid. Binnen zijn functie vervult hij talloze taken. Voordat de VNWP werd opgericht was Crone ook al tien jaar bestuurslid van het Wijngaardeniersgilde. Bovendien is hij sinds jaar en dag (mede)organisator van de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Bij de jaarlijkse Grüne Woche in Berlijn functioneert Crone ook als drijvende kracht achter de presentatie van Nederlandse wijnen aan het buitenland. Tot slot is hij ook actief als vertegenwoordiger en contactpersoon bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de jaarlijkse productiecijfers van Nederlandse wijn.

Naar aanleiding van berichtgeving in diverse media over onderzoek naar PFAS in Europese wijnen heeft de KVNW de onderstaande verklaring opgesteld.

De KVNW neemt de uitkomsten van het PAN Europe onderzoek naar trifluaorazijnzuur (TFA-behorende tot de PFAS-groep) in Europese wijnen zeer serieus. Belangrijke vaststelling daarbij is dat wijnen die geoogst zijn na 2010 hogere concentraties TFA bevatten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde in een onderzoek eerder al vast dat PFAS wijdverbreid aanwezig is in de leefomgeving, komt PFAS in bijna alle voedselproducten voor, zoals koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, vis, groente en fruit. Wijn is hierin helaas geen uitzondering. Omdat mensen vanuit verschillende bronnen (zoals voedsel, kraanwater, lucht en consumentenproducten) worden blootgesteld aan PFAS is er niet één bron als belangrijkste aan te wijzen. De blootstelling van mensen kan worden verminderd als in de genoemde bronnen minder PFAS aanwezig is. Het is aan de verantwoordelijke ministeries om te kiezen welke maatregelen genomen worden om de blootstelling van mensen aan PFAS te verminderen. 

Brussel, 12 maart 2025 – Europese wijnbedrijven roepen op om wijn buiten het lopende handelsgeschil tussen de EU en de VS over staal en aluminium te houden. De sector verzet zich sterk tegen de opname van Amerikaanse wijnen op de EU-lijst van te treffen producten.

Op 12 maart heeft de Europese Commissie, in reactie op de invoering van nieuwe Amerikaanse tarieven op EU-staal- en aluminiumimport, tegenmaatregelen aangekondigd tegen Amerikaanse import in de EU. De Commissie vraagt nu om informatie en standpunten met betrekking tot deze tegenmaatregelen.