kvnw nieuw met datum2

Nieuwsbericht SKAL: introductie TRACES voor bio

0
0
0
s2sdefault

19 april 2017, TRACES: Elektronisch Controlecertificaat voor invoer van biologische producten

Bij het aanvragen van het controlecertificaat voor invoer heeft u als importeur van biologsiche wijnen vanaf 19 april 2017 de keuze voor een papieren certificaat of een elektronisch certificaat via TRACES. Per 19 oktober 2017 vervalt de huidige papieren versie van het certificaat en kan het certificaat alleen nog elektronisch worden aangevraagd door de importeur en voor ontvangst van de goederen worden ondertekend door de eerste geadresseerde. Er is dus een overgangsperiode van een half jaar waarin gekozen kan worden tussen papieren of het nieuwe elektronische certificaat.

Over TRACES
Voor het elektronisch en online aanvragen én aftekenen van dit importcertificaat, is een applicatie ontwikkeld in TRACES NT (TRAde Control and Expert System New Technologie). In dit door de Europese Commissie ontwikkelde systeem kunnen medewerkers van importeurs van biologische landbouwproducten zelf digitaal een certificaat voor invoer van biologische producten aanvragen. Daarnaast kunnen medewerkers van de eerste geadresseerde van de biologische producten in TRACES het certificaat, voor de ontvangst van de producten, ondertekenen. 
RVO.nl heeft alle Nederlandse importeurs en eerste geadresseerden geregistreerd in TRACES. Als u een EU-login account heeft aangevraagd kunt u als gebruiker uw account koppelen aan uw bedrijf. In de LOGIN GUIDE staat de procedure beschreven om een EU-login account aan te vragen en te koppelen aan uw bedrijf dat reeds geregistreerd is in TRACES. Nadat uw account is geactiveerd kunt u in TRACES inloggen en kunt u controlecertificaten voor de invoer van biologische producten aanvragen.  
In de ‘Quick Reference Guide’ kunt u de stap voor stap de procedure van inloggen in TRACES, aanvragen en aftekenen van een certificaat terugvinden. 
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen over het inloggen in TRACES, dan kunt u contact opnemen met de RVO. Zij begeleiden de introductie van de applicatie.

Over import
Biologische producten worden ook vanuit landen buiten de Europese Unie (derde landen) geïmporteerd naar Europa. Om vanuit een derde land in ons land als biologisch product te worden verkocht is een ‘controlecertificaat voor invoer van biologische producten’ nodig. Dit certificaat, overeenkomstig artikel 13 van Verordening (EC) Nr. 1235/2008, moet worden overlegd bij de invoer van biologische producten uit derde landen om deze producten in de Europese Unie als biologisch in het vrije verkeer te brengen.
Lees hier meer over de eisen aan import van biologische producten.