2018, een goed wijnjaar voor Nederland

0
0
0
s2sdefault

Het jaar 2018 belooft een goed jaar te worden voor de Nederlandse wijnbouw, zowel in volume als in kwaliteit. De mooie zomer was voor veel wijnbouwers een extra reden om elkaar op te zoeken, binnen Nederland en over de grens. Op 10 oktober vond er in het wijnbouwcentrum DLR-Mosel in Bernkastel-Kues een Duits-Nederlandse wijnbouw netwerkbijeenkomst plaats. Ook het werkbezoek van het Koninklijk Paar aan deze regio was hiervoor aanleiding.

Duits-Nederlandse wijnbouw netwerkbijeenkomst

Als opkomend wijnland heeft Nederland veel te danken aan de expertise en innovatiekracht van de Duitse wijnbouw. Voor de Nederlandse wijnbouw is Duitsland belangrijk voor het leveren van kennis en diensten, maar ook plantgoed, installaties voor de wijnkelder en machines.

Tijdens de netwerkbijeenkomst spraken Nederlandse en Duitse wijnbouwers, onderzoekers en bedrijven met elkaar. Er werd gesproken over de actuele uitdagingen in de wijnbouw, zoals duurzame teeltmethoden, biodiversiteit door innovatie en toepassingen van digitalisering in de wijnbouw.

Er werden ook ervaringen over de oogst van 2018 uitgewisseld. De verwachte productie in Nederland ligt op 8.100 hectoliter wijn, bijna net zo veel als in het topjaar 2016 (8.374 hectoliter). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft deze productie besproken met de Nederlandse Vereniging van Wijn Producenten en gemeld aan Brussel.

Bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima

Als onderdeel van hun werkbezoek aan Rijnland Palts en Saarland bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima de bijeenkomst. Zij spraken met de deelnemers over samenwerking, klimaatverandering en technologische ontwikkelingen in de wijnsector. Op de wijnberg demonstreerde startup Polariks aan het Koninklijk Paar de agrorobot OUVA die zelfstandig per wijnstok de kwaliteit monitort, ziektes vroegtijdig opspoort en de ideale oogsttijd bepaalt.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag begeleidde het Koninklijk Paar.

Bron: RVO.nl

Bron foto: Nederlandse ambassade/ Jasper Kettner, RVD