kvnw nieuw met datum2

Drank- en Horecawet gaat mogelijk veranderen: lees hier de reactie van de KVNW

0
0
0
s2sdefault

Den Haag (6 juni 2019) – Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil korting op alcoholhoudende dranken beperken tot maximaal 25 procent. Eveneens ziet hij meer verantwoordelijkheden voor verkopers als het gaat om online verzending. Dat valt te lezen in zijn conceptwetswijziging van de Drank- en Horecawet. Afgelopen maand kregen burgers en organisaties gelegenheid om een blik te werpen, en te reageren op deze conceptversie. Ook de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) diende een schriftelijke reactie in.

Al langere tijd heeft de brancheorganisatie bij het ministerie van VWS aangedrongen op een verbod op stuntaanbiedingen van alcoholhoudende dranken. Tegelijkertijd pleitte de KVNW voor wettelijke regels over de naleving van de leeftijdsgrenzen bij online bestellingen. Het uitgangspunt was daarbij dat consumenten op een verantwoorde wijze met alcoholhoudende dranken moeten omgaan. Ook moet er worden voorzien in een zogeheten level playing field.

In grote lijnen verwelkomt de KVNW daarom de plannen van de staatssecretaris.

‘Toch roepen de voorgestelde formuleringen in de conceptwetswijziging nog wel vragen op’, zegt KVNW-directeur Hans Burghoorn. ‘Het is voor de rechtszekerheid van wijnhandelaren belangrijk dat de regels duidelijk en uitvoerbaar zijn’.

Zo valt in de wetswijziging te lezen dat het verboden wordt om te adverteren met een prijs die ‘lager ligt dan 75% van de prijs die gewoonlijk wordt gevraagd.’ Het is volgens de KVNW lastig om te bepalen wat de ‘gewoonlijke’ prijs is waarop korting is gebaseerd. Zo kan dezelfde fles wijn in het buitenland goedkoper of duurder zijn door andere BTW- en accijnstarieven.

‘De KVNW pleit daarom voor een heldere regelgeving bij het adverteren met prijsvergelijkingen. Dat moet tevens op een effectieve manier worden gecontroleerd’, aldus Burghoorn.

Verder wijst de brancheorganisatie erop dat de nieuwe regels geen onnodige drempels opwerpen voor wijnhandelaren. Zo wordt er in de conceptwetswijziging gepleit voor een leeftijdsverificatiesysteem op moment van online aankoop. Verder zouden verkopers en bezorgdiensten een nieuwe ‘geborgde werkwijze’ moeten opstellen om verkoop aan minderjarigen te voorkomen.

Dat is al vaak het geval. Zo heeft de KVNW in het keurmerk ‘KVNW Register Wijnhandelaar’ reeds de verplichting opgenomen dat in de overeenkomst met de bezorgdienst de leeftijdsverificatie is opgenomen. Bij de brancheorganisatie zijn 120 wijnhandelaren aangesloten die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor ruim 75% van de wijn die op de Nederlandse markt wordt gebracht.

Reactie STIVA

Peter de Wolf van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) laat weten dat het op hoofdlijnen maatregelen zijn waar de alcoholbranche zich goed in kan vinden. ‘De strenger wordende leeftijdscheck bij online verkoop is een goede ontwikkeling in het kader van verantwoord alcoholgebruik. Bij nieuwe regels over het afprijzen, maximaal 25 procent, wordt vooral uitwerking en uitvoering aan de kant van de overheid erg belangrijk’, aldus de Wolf.

Meer informatie

Eerder ontvingen KVNW-leden een uitgebreide analyse over de conceptwetswijziging van de Drank- en Horecawet. Daarin wordt meer informatie gegeven over de politieke route die het voorstel moet afleggen, en een meer detailleerde omschrijving van de plannen van de staatssecretaris.

Benieuwd naar deze extra duiding, en of lidmaatschap van de KVNW?

Neem contact met ons op via de telefoon (070 762 10 60) of e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).