kvnw nieuw met datum2

Brits onderzoek: 'Rode wijn drinken is goed voor darmflora'

0
0
0
s2sdefault

Den Haag (30 augustus) – Goed nieuws voor wijndrinkers: af en toe een glas rode wijn kan een positief effect hebben op de darmflora. Dat concluderen onderzoekers van de Britse universiteit King’s College London. In hun studie richtten zij zich op de invloed van alcoholhoudende dranken op micro-organismen in de darmen. Opvallend resultaat: het drinken van een glas rode wijn verhoogt het aantal gezonde micro-organismen in de darmflora aanzienlijk.

In de darmen zitten miljarden micro-organismen die zorgen voor een goed functionerend immuunsysteem en een goede stoelgang. Een aantal van deze gezonde darmbacteriën wordt gestimuleerd door zogeheten polyfenolen. Dat zijn voedingsstoffen die voorkomen in planten en fruit. Ook in de schil van blauwe wijndruiven zit een polyfenol, de zogeheten resveratrol. Die laatste stof staat bekend om het stimuleren van de darmflora.

Hoofdonderzoeker dr. Caroline Le Roy laat aan The Telegraph weten dat de wetenschap al langer bekend was met onverklaarbare voordelen van rode wijn. ‘Deze studie richtte zich op de darmen en laat zien dat gematigde wijnconsumptie gelinkt is aan een grotere diversiteit en gezondere darmflora. Dat verklaart deels de positieve effecten van rode wijn op de gezondheid’, aldus Le Roy.

In het onderzoek, dat is gepubliceerd in het medisch tijdschrift Gastroenterology, werden duizenden tweelingen geobserveerd uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Hun dieet en drankgebruik werd vergeleken met de diversiteit van ‘gezonde’ bacteriën in de darmflora. De meest opvallende bevinding was de correlatie tussen rode wijndrinkers en de variatie van micro-organismen in de darmen. Onder de participanten dronk niemand een overmatige hoeveelheid alcohol.

De studie is geen vrijbrief om veel meer te gaan drinken, zeggen de onderzoekers expliciet. Zo stellen zij dat overmatige alcoholconsumptie juist slecht is voor de gezondheid. De British Nutrition Foundation, die streeft naar wetenschappelijke en onafhankelijke berichtgeving over voeding, geeft aan dat volwassenen niet meer dan 14 glazen alcohol per week moeten drinken om het gezondheidsrisico laag te houden. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert sinds 2015 om niet te drinken, of maximaal 1 glas per dag.

Het devies ‘Geniet, maar drink met mate’ blijft onveranderd.