kvnw nieuw met datum2

Amerikaanse sancties op Europese wijn

0
0
0
s2sdefault

DEN HAAG (3 oktober) - Het wordt duurder om Franse, Spaanse, Duitse en Britse wijn te exporteren naar de Verenigde Staten. De Wereldhandelsorganisatie concludeert dat vliegtuigbouwer Airbus illegale staatssteun ontving van de Europese Unie. Als vergelding mogen de Amerikanen strafheffingen opleggen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen. Naast wijn worden ook likeuren en whisky’s aangepakt.

Flessen wijn met minder dan 14 procent alcohol, en die niet meer bevatten dan 2 liter inhoud, worden belast met een heffing van 25 procent. De belasting is gekoppeld aan de waarde van de producten (ad valorem). In tegenstelling tot onder meer Schotse whisky en Duitse likeuren, blijft Nederlands gedistilleerd, naar het zich laat aanzien, buiten schot.

De heffing op Europese wijn komt onverwachts. Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump eerder dit jaar met een wijntaks dreigde, leek die belastingverhoging van tafel. De Franse president Emmanuel Macron wilde Amerikaanse internetbedrijven harder aanpakken, maar liet uiteindelijk dat plan op de G7-top, na een onderonsje met Trump, varen.

Het is nog onduidelijk of een Europese tegenreactie volgt, en of het duurder wordt om Amerikaanse wijnen te importeren.

Zie ook:
- Persbericht van de Europese brancheorganisatie;
- Volledige lijst met Amerikaanse heffingen.