kvnw nieuw met datum2

Veel vragen over wetswijziging Drank- en Horecawet

DEN HAAG – De Tweede Kamer zet een aantal vraagtekens bij het voorgestelde verbod op prijsacties van meer dan 25 procent korting op flessen wijn. Dat blijkt uit schriftelijke vragen en opmerkingen die Kamerleden hebben gesteld naar aanleiding van de mogelijke wetswijziging van de Drank- en Horecawet. Zo wordt de effectiviteit van maximale korting en een extra online leeftijdscheck betwist.

In de wetswijziging van de Drank- en Horecawet worden prijsacties van meer dan 25 procent korting op alcoholische dranken verboden, moeten online verkopers de leeftijd van hun klanten nogmaals verifiëren, mag een fles enkel bij de koper, en niet bij een buurman, worden afgeleverd en moeten online wijnhandelaren een ‘geborgde werkwijze’ opstellen.

Meer duiding over deze wetswijziging? KVNW-leden ontvingen eerder een duiding (op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Prijsacties
CDA, VVD en PVV vragen om onderzoek naar de verwachte effecten van begrenzing van prijsacties. Eerder is in het regeerakkoord afgesproken dat maatregelen die worden genomen op het gebied van preventie bewezen effectief moeten zijn. D66 wil weten waarom er is gekozen voor een maximaal kortingspercentage van 25 procent, en niet voor 50 procent zoals in de Alcoholcode van STIVA staat. Daarnaast zijn de sociaalliberalen benieuwd of de regering een risico ziet op een verschuiving van ‘twee voor de prijs van één’- naar ‘vier voor de prijs van drie’-acties.  

Regels voor online verkoop
De VVD wil weten of de extra online leeftijdscheck, in de vorm van een leeftijdsvraag, in de praktijk werkbaar is. Hierop aansluitend stelt CDA de vraag welke eisen aan zo’n leeftijdsverificatiesysteem worden gesteld. Op langere termijn wil de overheid een eigen, uitgebreid systeem opzetten, ook daarover zijn nog weinig details bekend.

Daarnaast zijn er vragen gesteld over de nieuwe regels omtrent bezorgen. Deze mogelijke wetswijziging leidt ertoe dat alcoholische dranken enkel mogen worden afgeleverd op het adres van de koper, of op een ophaalpunt. Dat betekent dat een buurman een fles wijn niet mag aannemen. De VVD ziet graag een uitgebreide toelichting van de regering op ‘de interpretatie en reikwijdte’ van deze maatregel.

Geborgde werkwijze
Deze coalitiepartijen, VVD en CDA, willen ook van staatssecretaris Blokhuis meer info over de nieuwe geborgde werkwijze van online wijnhandelaren. Daarin moet omschreven staan hoe de leeftijdsgrens van 18 jaar wordt geborgd vanaf het moment van verzending tot het moment van levering. Er wordt gevraagd of elke verkoper zelf zo’n document moet opstellen, of dat er een voorbeeld wordt opgesteld dat verkopers mogen overnemen.

Buitenlandse verkoop
Partijen die leveren vanuit het buitenland vallen buiten de nieuwe regels. D66 wil weten of de regering de zorg deelt dat dit Nederlandse aanbieders uit de markt zou kunnen prijzen. Hoe effectief acht de regering de gestelde maatregelen als buitenlandse aanbieders ze gemakkelijk kunnen omzeilen?


Na het kerstreces komt staatssecretaris Blokhuis terug op de schriftelijke inbreng van Kamerleden. Als de VWS-woordvoerders van de partijen vinden dat hun vragen afdoende zijn beantwoord, vindt een plenair debat over de wetswijziging plaats.