kvnw nieuw met datum2

Persbericht: 14 gouden medailles bij  wijnkeuring van de Lage Landen 2020

Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen editie 2020 zijn 14 gouden medailles uitgereikt, naast 76 zilveren en 126 bronzen. Vooral rode wijnen vielen dit jaar in de prijzen: 9 van de 14 gouden medailles gingen naar een rode wijn. In totaal werden 282 wijnen ingezonden, het hoogste aantal ooit. De Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats; de ingezonden wijnen komen uit zowel Nederland als België. De keuring wordt uitgevoerd door een Duitse instantie, het Deutsche Weinbauamt in Neustadt an der Weinstraße (Rheinland Pfalz).

Nederlandse wijnen staan volop in de belangstelling, mede dankzij de goede kwaliteit die keer op keer geconstateerd wordt door liefhebbers, wijnschrijvers en journalisten. De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2020 hoeft dan ook niet te verbazen: de Duitse keurmeesters waren uitermate positief over de ingezonden Nederlandse en Belgische wijnen. 

Winnende wijngaarden

Van de 282 ingezonden wijnen ontvingen er 216 een medaille. Een gouden medaille was er voor 5 wijnen van Wijngaard St. Martinus, voor 2 wijnen van Betuws Wijndomein en voor 1 wijn van respectievelijk Wijngaard Westerhoeve, Wijngaard Steineberg, Wijngaard Hesselink, Wijngaard Aan de Breede Beek, Wijndomein Kapèlkeshof, VF Wineries/Wijnkasteel Vandeurzen en Chateau du Tets. 

Witte wijnen uit Nederland mochten zich al langer verheugen op goede resultaten bij de wijnkeuring,  maar opvallend dit jaar zijn de resultaten van de rode wijnen. Van de 14 uitgereikte gouden medailles waren er 9 voor een rode wijn, terwijl er ruim tweemaal zoveel witte wijnen (173) als rode wijnen (74) waren ingezonden. Naast prachtige witte wijnen kan Nederland inmiddels zeker ook trots zijn op haar rode wijnen.

Tenslotte gaan de Belgische en Nederlandse mousserende en parelwijnen steeds beter presteren. Zilveren en zelfs gouden medailles zijn inmiddels geen uitzondering meer.

Ereprijzen

Behalve de medailles voor individuele wijnen, gebaseerd op de puntentelling van het Deutsche Weinbauamt, bepaalt de Wijnkeuring van de Lage Landen jaarlijks ook een aantal ereprijzen, om de beste gekeurde wijnen per categorie eruit te lichten. Ook zijn er prijzen om de beste wijngaardeniers van de keuring in het zonnetje te zetten en, tenslotte, om  de beste wijngaardeniers over de afgelopen drie keuringsjaren (in dit geval dus over 2018-2020) te eren. 

Beste wijngaardeniers van de keuring van 2020 waren Diederik Beker van Betuws Wijndomein in Erichem (Gelderland), Henk Breugem van Wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk (Gelderland) en Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus in Vijlen (Limburg). 

Beste wijngaardeniers over de afgelopen drie keuringen waren Diederik Beker van Betuws Wijndomein, Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus en Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink in Gelderland.

Per categorie (bijvoorbeeld rode wijn, of witte wijn) zijn er maximaal drie ereprijzen. Bovendien bestaat er een drempel: een wijn komt alleen in aanmerking om mee te dingen naar een ereprijs als hij minstens een “stevige zilveren medaille” heeft ontvangen van de keuringscommissie. De volgende wijngaarden hebben dit jaar een of meerdere  ereprijzen ontvangen voor individuele wijnen: Westerhoeve, Steineberg, Betuws Wijndomein, St. Martinus, Hof van Twente, De Planck, Kapèlkeshof, Aan de Breede Beek, Fromberg, Het Verhaal LZ, Sunset Hills. (zie onderaan dit persbericht voor details). 

Gelderland en Limburg aan kop

Wijngaardeniers uit de provincie Gelderland zonden de meeste wijnen in: 80 in totaal. Uit Nederlands en Belgisch Limburg samen kwamen 73 wijnen. Gelderland en Limburg zijn dan ook de belangrijkste wijnbouw provincies van ons land, met de meeste hectare wijnbouw. 

Ingezonden wijnen

De helft van de ingezonden wijnen was geoogst in 2019. Dat jaar kende extreme warmte met temperaturen boven de 40°, droogte, zonnebrand en een nat najaar. Om goede wijnen te maken betekende dit extra aandacht voor de keuze van het oogstmoment en zeer zorgvuldig werken in de kelder. Ook hier laten de keuringsresultaten zien dat de wijngaardeniers en wijnmakers hun vak verstaan.

De ingezonden rode wijnen dit jaar kwamen vooral van de jaargang 2018. Dit jaar kenmerkte zich door extreme droogte, met als gevolg lagere zuurwaarden en hogere suikerpercentages. Ook dit vereiste veel kennis en ervaring van de wijngaardeniers en wijnmakers, die op het juiste moment de juiste beslissing moesten maken. De resultaten laten zien dat ook deze uitdaging met succes is aangegaan.

Verlate keuring wegens corona maatregelen.

De keuring van de wijnen en presentatie van de uitslag vond dit jaar met enige vertraging plaats vanwege de corona crisis. Een feestelijke uitreiking van de prijzen blijft achterwege, ook in verband met de beperkende maatregelen in het kader van de heersende pandemie. De winnende wijngaardeniers zijn echter wel met een persoonlijk bericht in het zonnetje gezet door de Wijnkeuring van de Lage Landen. 

Keuring door het Deutsche Weinbauamt

De Wijnkeuring van de Lage Landen wordt jaarlijks uitgevoerd door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse; de Nederlandse en Belgische wijnen worden gezamenlijk met Duitse wijnen gekeurd volgens dezelfde criteria. Dit instituut is een professionele instelling dat ieder jaar meer dan 16.000 wijnen keurt. Voor Duitsland worden de uitslagen van die keuringen bekend gemaakt in de Landesprämierung. 

Puntentelling

De ereprijzen goud, zilver of brons worden toegekend op basis van behaalde punten. Een volledig verslag van de keuring 2020 is te vinden in de bijlage. Tevens worden in het verslag alle ereprijzen genoemd.

Bijlagen

  1. Volledig verslag van de wijnkeuring 2020
  2. Overzicht ereprijzen 2020
  3. Overzicht medailles 2020