kvnw nieuw met datum2

Apeldoornse fotograaf legt vijftig jaar druivenpluk in de Beaujolais vast

In 1973 ging de Apeldoornse fotograaf Frank de Jongh voor het eerst naar de Beaujolais om druiven te plukken. Hij werkte er drie weken en werd vervolgens ontslagen.

De wijnboer die hem ontsloeg, Emile Passot, zei tegen Frank: "Je bent best een aardige vent. Maar je staat ’s ochtends bij de ‘casse-croûte’ altijd als eerste bij de mandfles met wijn. Je eet voor twee. En bovendien heb je niet alleen oog voor de schoonheid van de druiventrossen. En dat zou allemaal nog niet zo erg zijn, als je niet ook nog eens m’n langzaamste plukker was." Dat laatste gaf de doorslag. Frank kon gaan en hij hoefde ook niet meer terug te komen. De patron had het wel gezien met hem.

Maar het volgende jaar gaat Frank toch weer terug. Tot ieders verbazing is de patron nu zeer enthousiast, maar dat blijkt al snel over de foto’s van de pluk van het voorgaande jaar te gaan en die Frank voor hem had meegenomen. Zo krijgt Frank toch een herkansing. Uiteindelijk wordt hij zelfs een van de snelste plukkers van de wijngaard. Want ieder jaar gaat hij terug en in 2023 gaat hij zelfs - Deo volente - voor de 50e keer!

Het Beaujolaisarchief van De Jongh omvat inmiddels 30.000 zwartwit- en kleurennegatieven en rond de 20.000 digitale bestanden. Een uniek tijdsdocument, waarin 50 jaar druivenoogst, wijnproductie en het sociale leven in de Beaujolais is vastgelegd, met al zijn hoogte- en dieptepunten. Van paard en wagen tot tractor en van het afzien van de plukkers tot de vrolijke feesten als de laatste trossen binnen zijn.

Het gaat in zijn werk niet alleen om het artistieke gehalte, maar ook om de sentimentele gevoelens die ze losmaken en om de historische waarde die ze vertegenwoordigen. Tegenwoordig heeft iedereen met een mobieltje tegelijk ook een camera op zak, maar vijftig jaar geleden zijn er nauwelijks foto’s genomen van de ‘vendange’: van het afzien en van de romantiek. De foto’s van De Jongh vormen daar een duidelijke en unieke uitzondering op.

Bij de Franse autoriteiten zijn Franks activiteiten niet onopgemerkt gebleven. Hij werd door de Union des Viticulteurs du Beaujolais met de titel Grand Délégué du Beaujolais geëerd, kreeg de versierselen van Chevalier dans l’Ordre du Mérite Agricole opgespeld door de Franse ambassadeur in Den Haag, en is lid van diverse wijngenootschappen in Frankrijk.

Door samenspraak tussen Frank en een paar vrienden ontstond het idee om ter gelegenheid van zijn plukjubileum (50 jaar in 2023!) een Stichting op te richten. Een Stichting die het mogelijk moet maken om in de Beaujolais meerdere fototentoonstellingen en festiviteiten te organiseren. Enkele lokale autoriteiten en verenigingen waarmee de Stichting inmiddels contact heeft gelegd, willen er hun medewerking graag aan verlenen. Met het Musée Départemental du Compagnonnage Pierre-François Guillon zijn inmiddels vaste afspraken over en uitgebreide expositie van half september tot half december.

 

= = = = = = =

Sponsoring

Omdat er nogal wat aanloopkosten zijn, probeert de Stichting ’50 jaar Fotografie Beaujolais’ in contact komen met donateurs. Rond de opening van de expositie zullen voor de donateurs wandel- en fietstochten beschikbaar zijn en worden er speciale proeverijen georganiseerd bij gerenommeerde wijnhuizen. Verschillende patrons hebben daar al hun medewerking aan toegezegd. Naast individuele sponsors willen wij ook nog graag in contact komen met een hoofdsponsor (informatie en contact via website www.beaujolais50.com )

Deze bijzondere gebeurtenissen gaan plaatsvinden in september en oktober 2023, met als brandpunt voor de feestelijkheden de communes Romanèche-Thorins en Fleurie.

Vanwege uw bijzondere relatie met de Beaujolais en/of met Frank de Jongh, willen wij ook u vragen om dit plan financieel te steunen. We stellen daar ‘het nodige’ tegenover! (zie hierna)

Uw donatie zien wij graag tegemoet op rekening NL83 RABO 1481 3570 50 ten name van Mr. L.C. Kok, inzake 50 jaar Fotografie Beaujolais.

Voor meer informatie kunt u natuurlijk te allen tijde bellen of schrijven met een van de leden van het Stichtingsbestuur / zie verder www.beaujolais50.com

Frank, zijn vrienden in Nederland en in de Beaujolais en het Stichtingsbestuur zijn u bij voorbaat erg dankbaar voor uw bijdrage!

Donateurs met een bijdrage van € 50 en meer:

  • worden gedetailleerd op de hoogte gehouden van de vernissages van de tentoonstellingen en andere officiële gebeurtenissen in het kader van ’50 jaar Fotografie Beaujolais’, en daarvoor uitgenodigd;
  • krijgen een voorkeursbehandeling bij de inschrijving voor de speciale proeverijen (waar meestal maar een beperkt aantal deelnemers mogelijk is!);
  • ontvangen verder alle relevante inside information rond de viering van het jubileum.

= = = = = = =

 

AGENDA

  • 16 september – 14 december : Musée Départemental du Compagnonnage, Romanèche-Thorins (Beaujolais).

Frank de Jongh met 50 jaar fotografie in de Beaujolais: ‘De pluk, de streek en de feesten’.

  • 28 – 29 oktober : Stadhuis van Romanèche-Thorins (Beaujolais).

Tijdens ‘la Fête Raclet’ : verkoopexpositie van het werk van De Jongh.

  • (onder voorbehoud) Rond 15 november : Cave Coopérative van Fleurie (Beaujolais).

Tijdens de ‘Beaujolais Primeur Dagen’ in Fleurie : expositie en mogelijkheid van aankoop foto’s.

  • Vanaf 2024 zal de tentoonstelling op verschillende plaatsen in Nederland en Frankrijk te zien zijn.

Een voorproefje van de tentoonstelling vindt u op www.beaujolais50.com