kvnw nieuw met datum2

Nieuw record: 35 gouden medailles bij Wijnkeuring van de Lage Landen

Het aantal gouden medailles in de wijnkeuring van de Lage Landen was nog nooit zo hoog als deze editie. Maar liefst 35 van de 271 ingezonden wijnen zijn door het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse bekroond met goud. Met de mooie oogst van de zonnige zomer 2022 en de groeiende kennis en ervaring bewijzen de Nederlandse en Belgische wijngaardeniers dat hun wijnen op internationaal niveau meedoen.

De uitslag van deze wijnkeuring is zondag 10 september bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking bij Kasteel Amerongen, gevolgd door een proeverij van de bekroonde wijnen. Onder leiding van wijnschrijver en gastro-entertainer Janna Rijpma zijn tevens de ereprijzen uitgereikt. Deze worden toegekend aan de makers van de beste wijnen in de verschillende categorieën. De winnaars zijn direct na de uitreiking gepubliceerd op de website nederlandsewijninfo.nl.

Stille rosés en maximale scores

Deelnemende wijngaardeniers hebben in de afgelopen jaren al laten zien dat zij in alle categorieën excellente gouden wijnen produceren. Met de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 is ook de hoogste tree van het podium bereikt voor stille rosés. In deze categorie zijn voor het eerst twee wijnen bekroond met een gouden medaille. Daarnaast zijn er maar liefst twee wijnen die de maximale score van 5 punten hebben behaald (zie bijlage voor het keuringsverslag en het complete medaille-overzicht).

Medaillespiegel

Dit jaar deden er 61 wijnboeren mee aan de wijnkeuring: vijftien uit België en de rest uit Nederland. In totaal stuurden ze 271 verschillende wijnen in. Deze zijn in Duitsland gekeurd, tegelijk met Duitse wijnen in de Landespraemierung. Een vaste, onafhankelijke organisatie van getrainde wijnproevers beoordeelt de wijnen blind en objectief op kwaliteit. Wat betreft de wijnen uit de Lage Landen kenden ze de volgende medailles toe:

Goud: 35 wijnen

Zilver:  89 wijnen

Brons: 87 wijnen

Kenmerken van de gouden wijnen

Vrijwel alle wijnen die een gouden medaille hebben gewonnen zijn droog, inclusief een mousserende wijn (brut). Toch zijn er ook vier zoete wijnen die de hoogste onderscheiding hebben ontvangen. De rode wijnen met goud zijn allemaal op hout gerijpt. Bijzonder is dat bij de witte wijnen met goud er ook vier op hout zijn gerijpt. Ruim de helft van de met goud bekroonde wijnen (19) is gemaakt van één druivenras, terwijl de rest (16) een blend is van meerdere rassen.

Over de Wijnkeuring van de Lage Landen

Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) is de organisator van de Wijngaarden Open Dagen en de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen. Wijnen van deelnemende wijngaardeniers uit Nederland en België worden dan gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse. Een vaste organisatie van proevers beoordeelt de wijnen ‘blind’ op smaak en kwaliteit. Hun scores worden vertaald naar medailles en zegels:

4,5 - 5,00 punten        Goud

4,0 - 4,49 punten        Zilver

3,5 - 3,99 punten        Brons

3,0 - 3,49 punten        Zegel

De wijngaardenier ontvangt een oorkonde wanneer een wijn wordt onderscheiden met een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille. Ook mag hij de uitslag middels een sticker op de fles aangeven. De complete uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 is zondagmiddag 10 september gepubliceerd op www.nederlandsewijninfo.nl.