kvnw nieuw met datum2

Persbericht: Wijnimporteurs geschokt door forse accijnsverhoging

Op Prinsjesdag werd bekend dat - wanneer het aan het Kabinet ligt - de accijns op wijn en andere alcoholhoudende dranken volgend jaar met 16,2% wordt verhoogd.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) reageert geschrokken op de accijnsverhoging die het Kabinet van plan is door te voeren. 

Peter van Houtert, voorzitter KVNW: “We hadden wel een accijnsverhoging verwacht, maar niet zo’n forse onredelijke verhoging. De verkoop van wijn staat al langer onder druk, mede door hogere kosten voor grondstoffen, transport en slechte oogsten. Daarnaast kopen steeds meer consumenten hun wijn over de grens. Duitsland kent geen accijns voor wijn en met deze nieuwe accijnsverhoging in Nederland wordt het verschil wel heel groot en jagen we de consumenten als het ware de grens over waar ook brandstof en andere producten goedkoper zijn.” 

Volgens het Kabinet is de daadwerkelijke invloed op de grenseffecten mede afhankelijk van maatregelen die onze buurlanden nemen.

Het Kabinet stelt verder dat sinds de laatste accijnsverhoging de accijns in reële termen fors is gedaald en dat de verhoging een indexatie betreft. De geraamde extra inkomsten uit de accijnsverhoging op wijn, bier en gedistilleerde dranken komen volgens het Kabinet uit op 153 miljoen euro.

Peter van Houtert: “Het is volstrekt onaannemelijk dat Duitsland accijns zal gaan heffen op wijn. Daar zijn helemaal geen aanwijzingen voor. Het is dan ook maar de vraag of de geraamde extra inkomsten zullen worden binnengehaald en het zou heel goed kunnen dat er juist minder aan accijns zal worden opgehaald. We hebben dat eerder gezien. Er wordt daarbij volkomen voorbijgegaan aan het feit dat de sector al jaren te maken heeft met allerlei kostenverhogingen.”

Einde bericht

Voor meer informatie:

Hans Burghoorn
Directeur KVNW
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.