kvnw nieuw met datum2

PERSBERICHT: Chanan Wisse ontvangt diploma Magister Vini

Woensdag 22 mei jl. ontving Chanan Wisse het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN), Magda van der Rijst. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied.

De diploma-uitreiking vond plaats bij Restaurant Scheepskameel in Amsterdam.

Tijdens de bijeenkomst verdedigde Chanan Wisse zijn scriptie ten overstaan van de examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche.

Naast de examencommissie was ook de heer Alain Jacobs van Het Duits Wijninstituut uitgenodigd om als prominent aanwezig te zijn en om vragen te stellen over de scriptie. Alain Jacobs is een expert op het gebied van Duitse wijn.

De titel van de scriptie van Chanan Wisse luidt: “De toekomst van Duitse riesling. Wat is het verwachte effect van klimaatverandering op Duitse kwaliteitsriesling de komende twintig jaar en hoe kunnen wijnboeren zich aanpassen?”

De examencommissie beoordeelde de scriptie en de verdediging als zeer goed. ‘Chanan heeft de literatuur grondig bestudeerd, recente onderzoeken weten te achterhalen en uitgebreid met diverse wijnproducenten gesproken waardoor hij een uitstekende basis had om conclusies te trekken en aanbevelingen voor vervolgonderzoek te doen.

Het examen Magister Vini is het hoogste Nederlandse wijnexamen. Degene die het examen met succes afrondt, mag de beschermde titel ‘Magister Vini’ voeren. In 2004 is het examen voor het eerst afgenomen. Nu, 20 jaar later, telt Nederland 22 Magistri Vini. Met het instellen van het examen Magister Vini werd invulling gegeven aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen. Het examen Magister Vini voldoet aan de eisen op SDEN-niveau 5 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN).

Alleen kandidaten die het vinologenexamen (SDEN-niveau 4) of een gelijkwaardig examen met succes hebben afgelegd, komen in aanmerking om deel te nemen aan het examen Magister Vini. Het begeleidingstraject wordt verzorgd door de Wijnacademie in Zeist.

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt & marktbewerking en actuele zaken. Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen moeten verschillende typen wijn worden herkend en/of beoordeeld op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, bewaarpotentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte. Na het succesvol afleggen van alle module-examens moet de examenkandidaat een scriptie schrijven en deze verdedigen tegenover de examencommissie Magister Vini.

De scriptie van Chanan Wisse en die van de andere 21 Magistri Vini zijn te raadplegen via: https://www.magistervini.nl/scripties-mvers/.  

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie: Stichting Drankenonderwijs, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.