kvnw nieuw met datum2

'Debat over wijziging Drank- en Horecawet voor zomer 2020’

Den Haag – Het kabinet acht het ‘wenselijk’ dat de wijziging van de Drank- en Horecawet nog voor de zomer van 2020 wordt besproken in de Tweede Kamer. Dat staat in een brief gericht aan het parlement. Of dit debat ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden, is de vraag. Naar verwachting gaat de verspreiding van het nieuwe coronavirus de gemoederen langer bezighouden. Daarnaast gaat de Tweede Kamer zelf over de agendering van hun plenaire debatten.Eerder besteedde KVNW al aandacht aan de inhoud van deze wetswijziging. Zo ontvingen aangesloten wijnhandelaren eerder al een samenvatting, inclusief duiding, van de belangrijkste aanpassingen van de nieuwe ‘Alcoholwet’. Deze is voor leden opvraagbaar via het secretariaat van de KVNW (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). In het kort komt deze wetswijziging hierop neer:

  • Er komt een verbod op prijsacties tot maximaal 25 procent van de reguliere verkoopprijs.
  • Strengere regels voor online verkoop. Denk daarbij aan het gebruik van een leeftijdsverificatiesysteem (bijvoorbeeld het invullen van een geboortedatum). Ook mag een fles wijn enkel worden bezorgd bij het adres dat de koper heeft opgegeven (een cadeau mag wel; afgeven bij de buren niet). Verder moeten verkopers een ‘geborgde werkwijze’ opstellen. Daarin staat omschreven hoe de leeftijdsgrens van 18 jaar wordt geborgd in de hele keten vanaf het moment van verzending.


In de ogen van het kabinet moet deze Drank- en Horecawet voor de zomer van 2020 worden besproken in de Tweede Kamer. Daarmee behoort het niet tot de spoedeisende wetsvoorstellen. Er zijn namelijk ook voorstellen die het kabinet binnen twee maanden parlementair wil behandelen. Denk daarbij aan wetten die het mogelijk maken om de nieuwe omgevingswet te laten intreden. Door het kabinet worden ook voorstellen van gemeentelijke herindelingsverkiezingen wenselijk geacht om spoedig te bespreken.


Iedere vrijdag maakt de Tweede Kamer de plenaire agenda voor de komende week bekend. Normaliter worden er op dinsdag, woensdag en donderdag debatten ingepland. Dat gebeurt nu enkel nog op de woensdag. Die dag staat vaak volledig in het teken van het nieuwe coronavirus. Daarmee staat het parlementair proces van veel wetsvoorstellen, zoals de wijziging van de Drank- en Horecawet, stil. Het is dus maar de vraag of het debat daadwerkelijk voor de zomer gaat plaatsvinden.


> Klik hier voor de beantwoording van Kamervragen over de wijziging van de Drank- en Horecawet