kvnw nieuw met datum2

De Wijngaarden Open Dagen 2023 staan weer voor de deur! Van zondag 27 augustus tot en met zondag 24 september openen ruim veertig Nederlandse wijnboeren hun deuren voor liefhebbers. Met als hoogtepunt het derde weekend van september, waarin men liefst dertig wijnbedrijven kan bezoeken. Van Drenthe tot Zeeland en van Utrecht tot Limburg.

Voor wijnliefhebbers en -ontdekkers zijn de Wijngaarden Open Dagen hét moment om meer te leren over wijnen uit eigen land. Hoe wordt wijn gemaakt in Nederland? Welke druivenrassen staan er aangeplant? En hoe smaken de wijnen van die koude Hollandse grond eigenlijk? Maak kennis met het gezicht achter de wijn en bezoek een wijnbedrijf in de buurt of in een favoriete regio.

De wijngaardeniers hebben elk een eigen programma opgesteld. Met onder meer een wijnfestival, live-muziek, rondleidingen, workshops en veel meer staan de Wijngaarden Open Dagen 2023 garant voor een bruisend en gezellig weekend. Een overzicht van deelnemende wijngaarden en hun openingsdagen is los bijgevoegd als bijlage. Of bekijk deze interactieve kaart om snel een wijngaard in de buurt te vinden.

Vanaf vandaag gaat STIVA werken met de artificial intelligence leeftijdsverificatietool van No-Kno. Deze AI-tool is op basis van meer dan 100.000 gezichten getraind om de visuele leeftijd van personen vast te stellen. Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) zet zich onder andere in voor verantwoorde alcoholreclame. Daarom heeft STIVA de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RvA) ontwikkeld. Hierin staan de regels omtrent reclame voor alcoholhoudende dranken.

Eén van die regels van de RvA is dat in reclame-uitingen waarbij gebruik wordt gemaakt van geënsceneerde situaties met scripts en modellen die door of in opdracht van de adverteerder worden ingehuurd, geen personen die jonger zijn of evident jonger lijken dan 25 jaar getoond mogen worden. STIVA vindt dat hier geen onduidelijkheid over mag bestaan.

In 1973 ging de Apeldoornse fotograaf Frank de Jongh voor het eerst naar de Beaujolais om druiven te plukken. Hij werkte er drie weken en werd vervolgens ontslagen.

De wijnboer die hem ontsloeg, Emile Passot, zei tegen Frank: "Je bent best een aardige vent. Maar je staat ’s ochtends bij de ‘casse-croûte’ altijd als eerste bij de mandfles met wijn. Je eet voor twee. En bovendien heb je niet alleen oog voor de schoonheid van de druiventrossen. En dat zou allemaal nog niet zo erg zijn, als je niet ook nog eens m’n langzaamste plukker was." Dat laatste gaf de doorslag. Frank kon gaan en hij hoefde ook niet meer terug te komen. De patron had het wel gezien met hem.

Maar het volgende jaar gaat Frank toch weer terug. Tot ieders verbazing is de patron nu zeer enthousiast, maar dat blijkt al snel over de foto’s van de pluk van het voorgaande jaar te gaan en die Frank voor hem had meegenomen. Zo krijgt Frank toch een herkansing. Uiteindelijk wordt hij zelfs een van de snelste plukkers van de wijngaard. Want ieder jaar gaat hij terug en in 2023 gaat hij zelfs - Deo volente - voor de 50e keer!

In Staatscourant van 19 mei jl., nr. 14149, is het besluit gepubliceerd van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdende de goedkeuring van de Hygiënecode voor de wijnsector 2022. 

De Hygiënecode voor de wijnsector 2022 die op 24 maart 2022 door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren is voorgelegd aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wordt goedgekeurd als hygiënecode, bedoeld in artikel 4, tweede lid, van het Warenwetbe-sluit hygiëne van levensmiddelen.

Het besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 mei 2011, VGP/VC 3064555, houdende goedkeuring van de Hygiënecode voor de wijnsector 2011 wordt ingetrokken. 

Het besluit van de minister treedt in werking met ingang van 1 juni 2023. 

Download hier het artikel uit de Staatscourant

De hygiënecode is gratis voor leden en wordt aan niet-leden tegen betaling ter beschikking gesteld. Leden kunnen de hygiënecode, na inloggen, hier downloaden.

Op donderdag 30 maart jl. organiseerde de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) een mini-symposium over Transport & Logistiek. Tijdens het symposium kwamen verschillende onderwerpen aan de orde zoals de gevolgen van de Europese Green Deal, stadslogistiek en de nieuwe wetgeving rond Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

De presentaties werden verzorgd door Henrico van Lammeren, voorzitter van de Stichting Wijncommunicatie van de KVNW, en door Anneke van de Mond en Orvo Pels van de UC Group. Een belangrijk onderwerp dat aan bod kwam in de presentatie van de UC Group was de CSRD-wetgeving die binnenkort van kracht wordt. Hierbij moeten alle grote bedrijven op korte termijn voldoen aan wettelijke verplichtingen met betrekking tot het terugdringen van CO2-uitstoot en hierover rapporteren. Kleine bedrijven die aan grote bedrijven leveren, krijgen hier ook mee te maken.

Woensdag 15 maart jl. ontving Tim Monten het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Totaal telt Nederland nu 21 Magistri Vini.

De diploma-uitreiking vond plaats in het ZiN Inspiratielab van Sligro in Veghel.

Tijdens de bijeenkomst verdedigde Tim Monten zijn scriptie ten overstaan van de examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche.

Naast de examencommissie was ook de heer Gerd Brabant uitgenodigd om als prominent aanwezig te zijn en om vragen te stellen over de scriptie. Gerd Brabant is een expert op het gebied van Duitse wijn.

De titel van de scriptie van Tim Monten luidt: ‘Für die Ewigkeit? De factoren van invloed op het rijpingspotentieel van droge en zoete Duitse Riesling’.

De examencommissie beoordeelde de scriptie en de verdediging als uitstekend. ‘Tim is erin geslaagd om gecompliceerde biochemische materie overzichtelijk te presenteren en inzichtelijk te maken. Het geheel geeft aanleiding tot vervolgonderzoek waarvoor Tim meerdere aanbevelingen doet.’