DEN HAAG – Door de opkomst van een- en tweepersoonshuishoudens brengen steeds meer wijnhandelaren kleinere flessen wijn op de markt. Vooral in supermarkten en gespecialiseerde wijnzaken is die trend zichtbaar. Inmiddels wordt zo’n 8 procent van de wijnen verkocht in kleine flessen. Die bevatten twee tot vier glazen wijn. Ter vergelijking: een wijnfles van 0,75 liter, een zogeheten bouteille, telt zo’n zes tot zeven standaardglazen. Volgens KVNW-voorzitter Peter van Houtert drinken Nederlanders minder, maar wel betere wijn. ‘Als je tijdens een diner als enige drinkt, is zo’n kleine fles uitermate geschikt’, aldus Van Houtert.
DEN HAAG – Net als in Zuid-Europa hebben hogere temperaturen gevolgen voor de Nederlandse druiventeelt. Het beïnvloedt de rijping van de druiven, en zorgt zo voor meer suiker in de bes. Ook heeft klimaatverandering gevolgen voor de zuren en aroma’s van de wijn. Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) volgt de ontwikkelingen op de voet. Om met klimaatverandering om te gaan, kunnen volgens hem aanpassingen in teelt en wijnbereiding nodig zijn voor een blijvend, gezonde kwaliteitswijnbouw. Zowel in binnen- als buitenland.
De producenten uit de Franse regio Occitanie nodigen u van harte uit voor een ontspannen lunch!
Food Park - Hall 18
Geachte wijnprofessional,
ProWein is voor u zeker ook een ware marathon: de ene afspraak na de andere en amper tijd om te lunchen?
Maar bij ons in Food Park - hall 18 kunt u ontspannen en genieten van een #SunnyLunch!
Symposium KVNW: Actuele wetenschappelijke inzichten over gezondheid en wijnconsumptie en de beeldvorming daarover in de publieke opinie.
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) organiseerde op 24 januari jl. een symposium over de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van wijn, alcohol en gezondheid. Deskundigen bespraken actuele onderzoeken en inzichten over gezond eten en drinken, de veranderende houding ten aanzien van alcoholhoudende dranken en de invloed van media op de publieke opinie ten aanzien van alcohol- en wijnconsumptie.
In de tweede helft van 2020 zal wederom een tweejarig traject Magister Vini van start gaan. In samenwerking met de Stichting Dranken Examens en Normering zal de Wijnacademie voor de zesde keer een begeleidingstraject MV verzorgen ter voorbereiding op het hoogste wijnexamen in Nederland: Magister Vini.
Het examen Magister Vini is negentien jaar geleden in het leven geroepen om mensen die beroepsmatig actief zijn in de wijnbranche de gelegenheid te bieden hun kennis over wijn en over de handel op het hoogste niveau te toetsen.
De 18e editie van Wine Professional werd zondag 12 januari feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Hans Bijvoets (Anfors Imperial), Barbara Verbeek (Wijntheater) en gastvrouw Lisja Hu (restaurant Beulings).
De awards, ontworpen door juwelier Lyppens, werden uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in de St. Olofskapel van Hotel NH Collection Barbizon Palace . De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door HE mevrouw Sanja Štiglic, Ambassadeur van Slovenië, dat dit jaar themaland is van de wijnbeurs.
Meer artikelen...
- Symposium Wijn & Gezondheid
- Stand van zaken omtrent wijziging Drank- en Horecawet
- ‘Steeds meer Nederlanders staan open voor nieuwe wijn-spijs combinaties'
- Veel vragen over wetswijziging Drank- en Horecawet
- Kamer debatteert over mengformules, reclameverbod
- Amerikaanse wijndrinker slachtoffer van Franse digitaks